Smokehead – masterclass s vůní kouře
V předvečer Prague Bar Show se barmani setkali v pražském koktejlovém baru Savage. Konala se zde School of Smoke pod dohledem Michaela Browna, globálního ambasadora Ian Macleod Distillers. Součástí masterclass zaměřené na značku Smokehead byla degustace celého portfolia a ukázka využití této whisky z Islay v mixologii.
Skotský ostrov Islay je proslulý svými nakouřenými whisky. Nejinak je tomu i v případě Smokehead, jež vzniká v jedné z devíti místních palíren. Která to konkrétně je, zůstává dobře střeženým tajemstvím. Řada zahrnuje několik variant stařených v různých sudech. Kromě Smokehead Original tak měli účastníci masterclass možnost ochutnat i whisky stařenou v sudech po sherry, stoutu, rumu či tequile. Jako první mimo Velkou Británii také okusili novinku Smokehead Unfiltered.
Motto značky zní „be a rebel“, což se odráží i v jejím přístupu k whisky. K jejímu popíjení vznikla speciální nádoba, tzv. Smoke Mask, navržená sklářským designerem Elliotem Walkerem. Nádoba, jež zakrývá nos i ústa, může evokovat respirátor a dobu, kdy jsme chodili s částečně zahaleným obličejem. Při degustaci se tak aromatické vjemy mísí s těmi chuťovými v jeden moment.
Dalším specifikem této značky je, že vybízí k použití své whisky v koktejlech. Kromě klasického Penicilinu se může osvědčit i v Espresso Martini, variaci na koktejl Paloma a dokonce i v tiki koktejlech. Záleží jen na fantazii barmana.
O whisky Smokehead a jejích mixologických možnostech letos ještě uslyšíme. Chystá se totiž barmanská soutěž zaměřená právě na tuto značku. Její finále se odehraje na podzim v rámci Whisky Life! Prague.